Znajdź równanie tej stycznej do wykresu funkcji y = -5x^2+5x-13
Monia96: Znajdź równanie tej stycznej do wykresu funkcji y = −5x2+5x−13 która jest prostopadła do osi
Oy. Czy jest tylko jedna taka styczna? Jeśli więcej niż jedna, to podaj równania wszystkich
takich stycznych.
Nie wiedząc jak zabrać się za współczynnik a stycznej, wpisałam funkcję do GeoGebry i jeśli
dobrze rozumiem prostopadłą do osi Oy (rozumiem, że os Oy to x=0 )to y=a gdzie a należy do
rzeczywistych. Jeśli popatrzymy sobie na wykres tej funkcji znalezeienie takiej stycznej jest
niemożliwe.
Bardzo proszę o pomoc.
5 lut 23:50
Adamm: nie ma takiej stycznej
np. dla √x można taką znaleźć, ale nie dla wielomianu
5 lut 23:53
Adamm: może to miało być podchwytliwe pytanie?
5 lut 23:54
Monia96: Jest to zadanie z grudniowego kolokwium innej grupy, więc nie znam prawidłowej odpowiedzi i czy
to było podchwytliwe. Może wkradł się błąd i chodzi o styczna do Ox i może wtedy jest jakieś
rozwiązanie? Zabieram się za sprawdzenie
5 lut 23:58
Adamm: wtedy na pewno jest rozwiązanie
5 lut 23:59
Monia96: Ale jak je znaleźć? Czego się złapać?
6 lut 00:06
Adamm: przepraszam, trochę zmęczony jestem
tam pisze prostopadłą do osi OY czyli równoległą z osią OX
czyli musi być f'(x)=0, musisz wyznaczyć wszystkie takie x
6 lut 00:08
Monia96: Dziękuję za pomoc
6 lut 00:11
Janek191:

y = − 5 x
2 + 5 x − 13
q = − 5*0,5
2 + 5*0,5 − 13 = − 5*0,25 + 2,5 − 13 = − 11,75
Równanie stycznej
y = − 11,75
==========
6 lut 07:40
Janek191:
II sposób:
y ' = − 10 x + 5 = 0 ⇔ x = 0,5
więc
y = k
y = − 5*(0,5)2 + 5*0,5 − 13 = −11,75
y = −11,75
========
6 lut 07:45