cłetszka
Alky: Dobry wieczór wszystkim. Mam taką całkę.
∫arctg4xdx
Większego problemu nie stanowiła, jednak mój wynik różni się troszkę od tego któy pownienem
otrzymać. Robiłem najpierw przez części
(u=arctg4x , v'=1) potem przez podstawienie t=x
2+1. W efekcie otrzymałem
| | 1 | |
xarctg(4x)− |
| ln|x2+1|+C . Prawidłowy wynik powinien wyglądać następująco : |
| | 8 | |
| | 1 | |
xarctg(4x)− |
| ln|16x2+1|+C |
| | 8 | |
Może ktoś to rozwiązać żebym zobaczył swój błąd ?

Dziękuję
5 lut 23:43
Adamm: | | 4x | | 1 | |
∫arctg(4x)dx = xarctg(4x)dx−∫ |
| dx = xarctg(4x)− |
| ln(16x2+1)+c |
| | 1+16x2 | | 8 | |
5 lut 23:48
Jack:
jak dochodzisz do calki
to robisz podstawienie t = x
2+1?
5 lut 23:48
Adamm: z roztargnienia wpisałem xarctg(4x)dx w po pierwszym przejściu, oczywiście ma być bez dx
5 lut 23:49
Jack: te podstawienie oczywiscie nie potrzebne.
| | 4x | | 1 | | 32x | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx |
| | 1+16x2 | | 8 | | 1+16x2 | |
teraz licznik jest pochodna mianownika zatem wynik tej calki to logarytm naturalny z wartosci
bezwzglednej z mianownika
zatem
i wlasciwie wartosc bezwzgledna tez juz nie potrzebna bo 1+16x
2 > 0 dla dowolnego x∊R
5 lut 23:53
Mila:
| | 4x | |
arctg(4x)=u, |
| dx=du, v=x |
| | 16x2+1 | |
| | 4x | | 1 | |
∫arctg(4x) dx=x*arctg(4x)−∫ |
| dx=x*arctg(4x)− |
| ln(16x2+1)+C |
| | 16x2+1 | | 8 | |
Masz podstawienie: 16x
2+1=t, 32x dx=dt
5 lut 23:55
Metis:
6 lut 00:02
Alky: Okej przepraszam musiałęm coś załatwić. Dziękuję za liczne odpowiedzi. Już patrzę co ja to
schrzaniłem. Widzę, że na początku dałem coś ciała bo w poście 23:48 gdzie Jack pisze całkę ja
| | x | |
miałem ∫ |
| . Przeanalizuję i raczej już sobie poradzę. Dzięki wszystkim  |
| | x2+1 | |
Najbardziej Tobie Metis za budzującą emotkę xD
6 lut 00:19
Alky: Budującą *
6 lut 00:19
Metis: Jutro mam z tego egzamin
6 lut 00:21
Alky: Ja za tydzień w sobotę

Przez cały ten tydzień olewam szkołę i skupaim się tylko na całkach.
Mam jeszcze do zrobienia całki trygonometryczne niewłaściwe i obliczanie pól wykresów. No i
ewidentnie jeszcze troszkę praktyki z samego podstawiania i całek przez części
6 lut 00:23