matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian 4 stopnia
Kamil:
Mecze ten przyklad nie umie rozwiazac: w
4
− 6w
2
=
13
3
Da się to w ogole rozwiązać ?
5 lut 23:12
Adamm:
13
x
4
−6x
2
−
=0
3
160
Δ=
3
6±
√
160/3
x
2
=
2
6+
√
160/3
x
2
=
2
x=±
√
(6+
√
160/3
)/2
5 lut 23:15
jakuczycsiematematyki.pl:
najlepiej przyjmij t=w
2
gdzie t≥0 (liczba podniesiona do kwadratu jest nieujemna) wtedy masz do rozwiązania równanie
13
t
2
−6t−
=0
3
po rozwiązaniu otrzymasz
−2
√
30
+9
t
1
=
<0 sprz
3
2
√
30
+9
t
2
=
3
zatem
2
√
30
+9
w
2
=
3
2
√
30
+9
2
√
30
+9
w=
√
lub w=−
√
3
3
5 lut 23:35
Kamil:
kurde belek ale wy zdolni dzieki
5 lut 23:37
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick