x
Pan X: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie (m+2)x2 +2mx+1=0 ma dwa różne
pierwiastkie dodatnie
5 lut 23:07
Pan X: odpowiedź podaje przedzial m∊(−2,−1) no i może tak ale jeśli nie dodamy warunku x
1*x
2>0 i
teraz kto będzie mądry i się wypowie? czy bez iloczynu to nie będzie za słaby warunek
5 lut 23:11
jakuczycsiematematyki.pl: Należy wyznaczyć część wspólną z następujących założeń:
1. m+2≠0 (a≠0,bo musimy sobie zagwarantować, aby była to funkcja kwadratowa)
2.Δ>0 (bo mają być dwa różne pierwiastki)
3. z wzorów Viete`a
x1x2>0
x1+x2>0 (bo mają to być pierwiastki dodatnie)
5 lut 23:16
jakuczycsiematematyki.pl: suma nie gwarantuje,że pierwiastki będą dodatnie np. x1=5 x2=−1
x1+x2=5−1=4>0
lecz dla tego przypadku x1x2<0
dlatego, aby wykluczyć powyższe wymagany jest jeszcze warunek x1x2>0
5 lut 23:19
Pan X: dziękuję
5 lut 23:29
jakuczycsiematematyki.pl: Nie ma za co. Polecam się na przyszłość
5 lut 23:36