Nieciągłość funkcji
Michał: Jakiego rodzaju nieciągłości posiada funkcja
f(x) −−> x
2 + 4x + 4, dla x < −2
x
2 − 2x + 1, dla x >1
2, dla x ∊ {−2,1}
Bardzo proszę o pomoc...
5 lut 22:36
Pytający:
jeśli lim
x→x0f(x) nie istnieje, wtedy nieciągłość nieusuwalna
jeśli lim
x→x0f(x)≠f(x
0), wtedy nieciągłość usuwalna
(x
2+4x+x)'=2x+4
lim
x−>−2− f(x)=2(−2)+4=0
| | 3 | | 1 | |
limx−>−2+ f(x)= |
| = |
| |
| | (1−(−2))2 | | 3 | |
| | 1 | |
0≠ |
| ⇒ limx→−2 f(x) nie istnieje − nieciągłość nieusuwalna w −2 |
| | 3 | |
analogicznie dla 1
5 lut 23:03
Michał: | | 1 | |
Coś mi się nie zgadza w tym zadaniu....jak Ci wyszło |
| ? W ogóle po co obliczać |
| | 3 | |
pochodne....nie można normalnie podstawić i obliczyć
7 lut 14:52
Michał: Ok dobra wiem skąd 1/3 ale czemu podstawiajac zwyczajnie −2 ze strony lewej wychodzi 0
7 lut 14:55
Michał: ?
7 lut 17:44
Michał: wyjaśni ktoś
8 lut 00:11
Pytający: Tak patrzę, cóż tam powypisywałem i nie mam pojęcia, dlaczegóż liczyłem pochodne... masz rację,
to nie ma sensu.
Więc od początku:
lim
x→ −2− f(x) = lim
x→ −2− x
2 + 4x + 4 = 4−8+4 = 0
| | x+2 | | −2+2 | |
limx→ −2+ f(x) = limx→ −2+ |
| = |
| = 0 |
| | 1−x | | 1+2 | |
f(−2)=2
lim
x→ −2− f(x) = lim
x→ −2+ f(x) ≠ f(−2) ⇒ −2 jest punktem nieciągłości pierwszego
rodzaju, jest to nieciągłość usuwalna
| | x+2 | | 3 | |
limx→ 1− f(x) = limx→ 1− |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | 1−x | | 0+ | |
lim
x→ 1+ f(x) = lim
x→ 1+ x
2 − 2x + 1 = 1−2+1 = 0
f(1)=2
granica lewostronna w 1 nie jest skończona ⇒ 1 jest punktem nieciągłości drugiego rodzaju
Wybacz to zagmatwanie.
+
http://blog.etrapez.pl/granice/granice-funkcji/dwa-rodzaje-punktow-nieciaglosci-granice-funkcji/
8 lut 02:46
Michał: Bardzo dziękuję, rozumiem
8 lut 12:45