proszę o wyjaśnienie
Anna: w wyniku dzielenia pewnej liczby naturalnej przez 2 i 3 otrzymujemy reszty równe
odpowiednio 1 i 2 wyznacz resztę z dzielenia tej liczby przez 6
n = 2k +1
m = 3a + 2
nie wiem jak to dalej zapisać
5 lut 22:26
Adamm: n=2k+1
n=3m+2
3n=6k+3
2n=6m+4
n=6(k−m−1)+5
5 lut 22:28
Anna: jeszcze mam jedno zadanie
reszta z dzielenia pewnej liczby całkowitej przez 9 jest równa 6 .
Oblicz resztę z dzielenia kwadratu tej liczby przez 6
n = 9k + 6
n2 = (9k + 6)2 = 81k2 + 108k + 36 = 6
nie wiem co dalej
5 lut 22:47
Adamm: n=9k+6≡3k (mod 6)
n2≡9k2≡3k2 (mod 6)
dla k=2m mamy
n2≡0 (mod 6)
dla k=2m+1
n2≡3 (mod 6)
reszta wynosi 3 lub 0
na przykład dla n=6 mamy 0, a dla n=15 mamy 3
5 lut 23:00
Adamm: albo inaczej
81k2+108k+36=6m+3k2
dla k=2l mamy
n2=6(m+2l2)
dla k=2l+1 mamy
n2=6(m+2l2+2l)+3
5 lut 23:04
Anna: nie rozumiem dlaczego n2 = 6m +3k2
a później przyjęte zastało dla k = 2l
5 lut 23:41
Adamm: przyjąłem m=13k2+18k+6
zostało przyjęte k=2l oraz k=2l+1 bo w zależności od tego czy k jest parzyste czy nie zależy
reszta
5 lut 23:44
Anna: dziękuję bardzo
5 lut 23:46
Anna: jeszcze takie pytanie
skąd mam wiedzieć że za m mam przyjąć m = 13k2 + 18k +6
6 lut 12:47
Adamm: po prostu wyjmij tyle szóstek ile się da
6 lut 12:58
Anna: dziękuję
6 lut 13:56