ttt
tade: | | x3+1 | |
funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| Wykaż, że jeżeli dla dwóch ujemnych liczb a |
| | x2 | |
i b zachodzi równość f(a)=f(b) to liczby a i b są równe
| | a3+1 | | b3+1 | |
jesli f(a)=f(b)= |
| = |
| |
| | a2 | | b2 | |
a
3b
2+b
2−b
3a
2−a
2=0
chcialem to jakos pogrupowac i zeby wyszlo ze a=b ale niewiem czy to dobry sposób i jakos
niemoge tego zabardzo pogrupować
prosze o pomoc
5 lut 21:55
Adamm: możesz policzyć pochodną i sprawdzić czy funkcja jest monotoniczna dla x<0
5 lut 22:00
piotr: a3 b2 − (1+b3) + b2=0
(a−b)(a2 b2 − a− b)=0
⇒a=b ∨ (a2 b2 − a− b)=0, Δ=1+4b3<0, bo b<0
⇒a=b
5 lut 22:34
tade: dzieki wlasnie do tego chciałem dojść tylko troche trzebabylo sie pomeczyc zeby przedstawic
jako iloczyn
5 lut 22:36