matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica niewłaiciwa funkcji
QWERTY:
granica niewłaiciwa funkcji
x
2
−x−2
lim x→−1
+
=
(x+1)
3
x
2
−x−2
lim x→−1
−
=
(x+1)
3
2x
2
−3
lim x→2
−
=
x−2
Jak się to robi
5 lut 21:21
Pytający:
x
2
−x−2
(x−2)(x+1)
x−2
=
=
(x+1)
3
(x+1)
3
(x+1)
2
−3
Dwa pierwsze przypadki są zatem postaci [
] = −
∞
0
+
https://www.wolframalpha.com/input/?i=limit+as+x-%3E-1%5E%2B+of+(x%5E2-x-2)%2F(x%2B1)%5E3
Ostatni
5
=[
] = −
∞
0
−
https://www.symbolab.com/solver/step-by-step/%5Clim_%7Bx%5Cto2%5E%7B-%7D%7D%5Cleft(%5Cfrac%7B2x%5E%7B2%7D-3%7D%7Bx-2%7D%5Cright)
5 lut 21:47