parametr
Ermikel: Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
x+my=1
2x−y=m
jest para liczb (x,y) spełniająca nierówność |x−y|≤1
Zrobiłem zadanie, ale mam problem, bo w odpowiedzi podane jest, że m∊ <−3;−1) ∪ <0;2>
i nie wiem dlaczego m=1 nie należy do rozwiązania
5 lut 20:57
Adamm: przecież m=1 należy
5 lut 21:02
Ermikel: ale w odpowiedzi jest napisane że m=1 nie należy

błąd w odpowiedzi?
5 lut 21:08
Adamm: napisałeś że podane jest m∊<−3;−1)∪<0;2>
5 lut 21:10
Ermikel: oh sorry, chodziło mi o m=(−1), dlaczego ono nie należy?
5 lut 21:12
Adamm: nie wiem, powinno należeć
5 lut 21:15
Ermikel: no właśnie tak siedziałem nad tym i nic mi nie przychodzi do głowy
5 lut 21:19