UPARTA CAŁKA
Hysian: | | sinxcosx | |
∫ |
| dx |
| | √3sin2x−7cos2x | |
Metoda jest dowolna, ale bardzo prosze o pomoc, bo wytrzymać z nią nie mogę.
5 lut 20:43
karty do gry: t = 3sin2x − 7cos2x
5 lut 20:46
Hysian: i osobno z tego wyliczać sinx i cosx?
5 lut 20:49
5 lut 20:50
frych95: w mianowniku można skorzystać z jedynki trygonometrycznej dla 7cos
2x, wówczas mamy:
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx robimy podstawienie, |
| | √3sin2x−7(1−sin2x) | | √10sin2x−7 | |
t= sinx
dt=cosx dx i mamy:
| | t | | du | |
∫ |
| a tutaj podstawienie, że u=10t2−7 |
| = tdt |
| | √10t2−7 | | 20 | |
i zostaje nam całka:
| 1 | | du | |
| ∫ |
| o ile nigdzie nie namieszałem |
| 20 | | √u | |
5 lut 20:55
jc: sin x cos x = (1/2) (sin
2 x) '
| | 1 | | (sin2 x) ' dx | | 1 | |
= |
| ∫ |
| = |
| ∫(10 y−7)−1/2 dy |
| | 2 | | √10 sin2 x − 7 | | 2 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
= |
| |
| (10y−7)1/2 = |
| √10 sin2x − 7 |
| | 2 | | 10 | | 10 | |
5 lut 23:14