Funkcja, ciąg, pochodna, suma kwadratów odległości
budowlaniec: Dla zadanych liczb C1, C2, C3,...,Cn z prostej rzeczywistej znaleźć punkt x ∊ R taki, aby
suma kwadratów odległości tego punktu od zadanych liczb była najmniejsza.
Mam problem z tym zadaniem − wiem że muszę określić ciąg i potem żeby odległość była
najmniejsza policzyć pochodne i wyznaczyć ekstremum lokalne minimalne ale nie wiem jak z tym
ciągiem postąpić. Proszę o pomoc
5 lut 20:17
g:
f(x) = ∑
k=1n (x−C
k)
2
f ' (x) = ∑ 2(x−C
k) = 0
n*2x = ∑ 2C
k
5 lut 20:47
jc: Moment bezwładności jest najmniejszy względem osi przechodzącej przez środek masy.
(rozważamy równoległe osie).
5 lut 22:13