wartość wyrażenia
april: oblicz wartość wyrażenia:
√(2−√7)2−√(3+√7)2
17 sty 15:58
Luźny: Więc tak:
Gdy wyrażenie pod pierwiastkiem jest potęgowane w tej samej wartości co pierwiastkowane (tutaj
mamy pierwiastek kwadratowy i potęgę 2) to pierwiastek i potęga zostają zniwelowane i wtedy
pozostaje nam:
(2−√7)−(3+√7) = 2−3 −2√7 = −1−2√7

uczę się tutaj
17 sty 16:05
april: dzięki
17 sty 16:17
paziówna: nie nie.
√a2 = |a|
więc
|2 − √7| − |3 + p[7}|
2 < √7
= √7 − 2 − 3 − √7 = −5
17 sty 16:18
Paweł: Dokładnie jak paziowa. Gdyby ten kwadrat był w poza wszystkim i całe wyrazenie w nawiasie i do
kwadratu to by bylo tak jak pisal Luzny
17 sty 16:32
KOLO: a(16)do 2 potęgi − (25) do 2 potęgi
24 wrz 15:40
damian: a(16)do 2 potęgi − (25) do 2 potęgi
21 paź 17:08