emilak:
czesto na maturach trafiaja sie banalne zadania typu( pisze banalne,bo nie pochlaniaja wiele czasu w rozwiazaniu) ja jednak chcialabym uzyskac wskazówek..
wyznacz a ,dla ktorej rownanie ax+4=2a+4 ma nieskonczenie rozwiazan
albo,ze nie ma rozwiazan...
to sa jakies warunki

? Prosze o wytlumaczenie i kazdy krok rozwiazania..
2 lut 23:28
Jakub:
ax+4=2a+4
ax-2a=0
a(x-2)=0
Nieskończenie wiele rozwiązań ma wtedy gdy a=0. Zauważ jeżeli a=0 to nie ważne co będziesz dawał za x to zawsze iloczyn 0*(x-2) da ci zero.
W tym równaniu akurat dla dowolnego a zawsze będzie rozwiązanie x=2. Wtedy x-2=0 i równanie jest prawdziwe.
Gdybyś miał np. a(x-2)=5 to dla a=0 nie ma rozwiązania, bo co byś wtedy nie wstawiał za x nigdy 0*(x-2) nie wyjdzie 0.
3 lut 00:07
Jakub:
nie wyjdzie 5
Pomyłka na końcu
3 lut 00:08