Trapez równoramienny wpisany w okrąg.
lew: Trapez równoramienny ABCD jest wpisany w okrąg o promieniu 25 cm.
Podstawy AB i CD tego trapezu mają odpowiednio 40 cm i 14 cm. Oblicz pole trapezu.
Rozważ dwa przypadki.
5 lut 19:32
Janek191:

I przypadek.
5 lut 19:43
Janek191:

II przypadek
5 lut 19:45
Janek191:
I )
x2 + 202 = 252
x2 = 625 − 400 = 225
x = 15
y2 + 72 = 252
y2 = 625 − 49 = 576
y = 24
h = y − x = 24 − 15 = 9
Pole trapezu
P = 0,5*( 40 + 14)*9 = 27*9 = 243 [ cm2 ]
==================================
5 lut 20:02
Eta:
Nie możesz "wytrzymać"? .............. "gary "umyte ?
5 lut 20:23
lew: Możesz na rysunku pokazać, które to są te odcinki x i y?
5 lut 21:34
Eta:
5 lut 23:31
Janek191:
6 lut 08:02