Calki
dominika: | | x3 | |
Proszę o pomoc z całka ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
5 lut 19:00
Adamm: t=1−x
2
dt=−2xdx
| 1 | | t−1 | | 1 | | t3/2 | |
| ∫ |
| dt = |
| ∫t1/2−t−1/2 dt = |
| −t1/2+c= |
| 2 | | √t | | 2 | | 3 | |
| | (1−x2)3/2 | |
= |
| −(1−x2)1/2+c |
| | 3 | |
5 lut 19:04
dominika: Dlaczego w liczniku potem mamy t−1, skoro w całce mamy x3?
5 lut 19:06
5 lut 19:08
dominika: Nie rozumiem
5 lut 19:10
Adamm: skoro nie rozumiesz to siedź i się zastanów człowieku
5 lut 19:13
dominika: 👍🏻
5 lut 19:14
Pytający: Ślepota rzecz ludzka.
| | x3 | | 1 | | −2x(−x2+1−1) | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | | 2 | | √1−x2 | |
5 lut 19:15
dominika: Dziękuję Ci, Pytający 😊
5 lut 19:16