Równanie różniczkowe typu y = x/t rozw. szczególne
fistaszek: Znajdź rozwiązanie ogólne i szczególne równania różniczkowego:
x(1/2) = 0
Otóż rozw. ogólne wychodzi mi x = t * tg(ln(t)+C) i jestem pewien, że wyszło dobrze, ale nie
jestem pewien czy dobrze jak wyliczam z tego C żeby otrzymać rozw. szczególne. Byłbym
wdzięczny gdyby ktoś mógł to sprawdzić, bo nie mam do tego zadania odp.

Podstawiam x(1/2)=0
| | 1 | | 1 | |
0 = |
| *tg(ln( |
| ) + C) // Mnoże razy 2 i używam funkcji odwrotnej do tg, czyli arctg |
| | 2 | | 2 | |
co "znosi" tg z prawej strony a z lewej mamy arctg(0) a to równa się 0.
Podstawiam obliczone C i otrzymuje rozw. szczególne w postaci
| | 1 | |
x = t * tg(ln(t) −ln( |
| ) |
| | 2 | |