Funkcje wymierne, przesunięcia
X: | | −4 | | 3 | | 1 | |
Jeśli wykres funkcji f(x) = |
| + |
| przesuniemy o wektor v = [2 |
| b + |
| | x−p | | 5 | | 2 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
4 |
| ; |
| b + |
| ], to otrzymamy hiperbolę, której środkiem symetrii jest początek |
| | 2 | | 3 | | 5 | |
układu współrzędnych. Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
Proszę o jakieś wskazówki do zadania
5 lut 18:28
Nela: Jeśli środkiem symetrii jets początek układu wspólrzędnych to funkcja ma postać a/x, co znaczy,
że druga współrzędna wektora musi wyzerować (3/5), stąd mamy:
3/5+(2/3)b+(2/5)=0
b=−(3/2)
Natomiast pierwsza współrzędna musi wyzerować p, stąd
−p−(5/2)b−(2/5)=0
p=−(3/4)
Liczymy miejsce zerowe:
−4+(3/5)(x+3/4)=0
(3/5)x=(71/20)
x=(71/12)
i to jest miejsce zerowe
21 maj 13:44