błagam pomocy
aga089: Dany jest ciąg arytmetyczny (an) oblicz:
a1 jeśli a 7= 45 r =7
r jeśli a10= 6√2 a1+ −3√2
5 lut 18:12
Janek191:
Mamy
a7 = a1 + 6 r ⇒ a1 = a7 − 6 r = 45 − 6*7 = 3
5 lut 18:15
aga089: W ciągu arytmetyczny (an) dane sa dwa wyrazy a5=2 i a9=4.
Wyznacz wyrazy ciągu od a1 do a9
5 lut 18:15
Bogdan:
| | 4 − 2 | | 1 | |
różnica r = |
| = |
| |
| | 9 − 5 | | 2 | |
5 lut 18:19
aga089: róznica a czy mogę prosić całe rozwiązanie
5 lut 18:20
Bogdan:
nie, bo dodawać i odejmować umiesz, np a4 = 2 − r, a3 = 2 − 2r, a6 = 2 + r, itd
5 lut 18:23
aga089: Wyznacz x tak aby liczby 3x−1
5x+10/2
3x2+3
były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Błagam o pilne odpowiedzi z całymi rozwiazaniami blagam
5 lut 18:24
aga089: a Pan podał do kturego zadania odpowiedz?
5 lut 18:25
Bogdan:
W ciągu arytmetycznym zachodzi: 2a2 = a1 + a3,
5 lut 18:26
Eta:
5 lut 18:26
aga089: Panie Janku proszę o pomoc
5 lut 18:27
aga089: nic z tego nie rozumiem
5 lut 18:28
aga089: 2a2= a1+a3 do którego to zadania?
5 lut 18:30
aga089: Pomoże ktoś albo wytłumaczy?
5 lut 18:31
Janek191:
a10 = 6√2 a1 = −3 √2
Korzystamy z wzoru na n −ty wyraz ciągu arytmetycznego
an = a1 + ( n −1)*r
Mamy
a10 = a1 + 9 r
więc
9 r = a10 − a1 = 6√2 −( − 3√2) = 9 √2 / : 9
r = √2
======
5 lut 18:32
5 lut 18:33
aga089: 6√2 = −3p[2}+9r
jak to obliczyć?
5 lut 18:39
Janek191:
a5 = 2 a9 = 4
Mamy
a5 = a1 + 4 r = 2
a9 = a1 + 8 r = 4
Odejmujemy stronami
(a1 + 8 r) − ( a1 + 4 r) = 4 − 2
4 r = 2 /: 4
r = 0,5
=====
więc
a4 = a5 − r = 2 − 0,5 = 1,5
a3 = a4 − r = 1,5 −0,5 = 1
a2 = a3 − r = 1 − 0,5 = 0,5
a1 = a2 − r = 0,5 − 0,5 = 0
oraz
a6 = a5 + r = 2 + 0,5 = 2,5
a7 = a6 + r = 2,5 + 0,5 = 3
a8 = − oblicz sama
5 lut 18:39
Janek191:
Masz już obliczone
5 lut 18:40
Eta:
I kto to tak uczy? ........
Janek ?
5 lut 18:42
aga089: Wyznacz x tak aby liczby 3x−1
5x+10/2
3x2+3
były kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Błagam o pilne odpowiedzi z całymi rozwiazaniami blagam
Panie Janku191 pomoże Pan znowu?
5 lut 18:46
Janek191:
Żeby zrozumiała, trzeba jej dać kawę na ławę

Pozdrowienia dla Ety
5 lut 18:48
Eta:
| | 5x+10 | |
Myślę,że ma być : |
| |
| | 2 | |
a
1,a
2,a
3 −−− tworzą ciąg arytmetyczny⇒ 2a
2=a
1+a
3
| | 5x+10 | |
3x−1, |
| , 3x2+3 −−− tworzą ciąg arytmetyczny |
| | 2 | |
5x+10= 3x
2+3x+2
rozwiąż to równanie kwadratowe i podaj x
5 lut 18:51
Janek191:
W ciągu arytmetycznym jest
a
2 − a
1 = a
3 − a
2 ⇒ 2 a
2 = a
1 + a
3
Podstaw za
| | 5 x + 10 | |
a1 =3 x − 1 , a2 = |
| = 2,5 + 5 , a 3 = 3 x 2 + 3 i oblicz x  |
| | 2 | |
5 lut 18:51
Eta:
a2≠ 2,5 +5 ?
5 lut 18:54
aga089: mam obliczone
a8=a7+r= 3=0,5=3,5
a9=a8+r=3,5+0,5=4
5 lut 18:54
Janek191:
a
9 było dane w treści zadania, podobnie jak a
5
5 lut 18:56
Janek191:
Zjadłem x

a
2 = 2,5 x + 5
5 lut 18:57
aga089: macie rację jestem tępa jak but
5 lut 19:00
aga089: 5x+10= 3x2+3x+2 nie wiem jak to rozwiązać naprawdę jestem tępa a Pani w szkole nie umi
tłumaczyć
5 lut 19:08
Janek191:
3 x2 + 3 x + 2 − 5 x − 10 = 0
3 x2 − 2x − 8 = 0
Oblicz Δ i x1, x 2
5 lut 19:10
aga089: a5 =− 2 a9 = 4
Mamy
a5 = a1 + 4 r = 2
a9 = a1 + 8 r = 4
Odejmujemy stronami
(a1 + 8 r) − ( a1 + 4 r) = 4 − 2
4 r = 2 /: 4
r = 0,5
=====
więc
a4 = a5 − r = 2 − 0,5 = 1,5
a3 = a4 − r = 1,5 −0,5 = 1
a2 = a3 − r = 1 − 0,5 = 0,5
a1 = a2 − r = 0,5 − 0,5 = 0
oraz
a6 = a5 + r = 2 + 0,5 = 2,5
a7 = a6 + r = 2,5 + 0,5 = 3
a8 =
5 lut 19:11
Janek191:
A to, po co ?
5 lut 19:13
5-latek: Witam

To nie jest prawda ze Pani nie umie tlumaczyc .
jesliby tak bylo to nikt w klasie by tego nie rozumial a napewno tak nie jest .
5 lut 19:13
aga089: nic już nie wiem poddaje się
5 lut 19:21
aga089: ja nic nie wiem z tego tłumaczenia
5 lut 19:21
aga089: no bo gdyby a 5 =−2
5 lut 19:22
aga089: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (an) o ktorym wiadomo
{a5+a19=−58
a8+a13=−49
{a1+a2+a3=0
a4+a5+a6=18
5 lut 19:26
aga089: Pomożecie chcoć jeden przykład?
5 lut 19:29
5-latek: a
5= a
1+4r \a
19= a
1+18r
a
8= a
1+7r a
13= a
1+12r
{a
1+4r+a
1+18r= −58
(a
1+7r+a
1+12r=−49
Porzadkujemy
{2a
1+22r=−58
{2a
1+19r=−49
Z 1 rownania wyznaczm 2a
1= −58−22r
Wstawiam qwyliczone 2a
1 do drugiego rownania
−58−22r+19r=−49
wylicz z tego r
wtaw wyliczone r do rownaia nr 1 i wylicz a
1
wzor ogoly a
n= a
1+(n−1)*r
Wstaw wyliczone r i a
1 i po zadaniu
5 lut 19:37
Janek191:
a
n = a
1 + ( n −1)*r
więc mamy
(a
1 + 4 r) + ( a
1 + 18 r) = − 58
(a
1 + 7 r) + (a
1 + 12 r) = − 49
więc
2 a
1 + 22 r = − 58
2 a
1 + 19 r = − 49
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
3 r = − 58 − ( − 49)
3 r = − 58 + 49 = − 9 / : 3
r = − 3
=====
Wstawiamy do I równania
2 a
1 + 22*(−3) = − 58
2 a
1 − 66 = − 58
2 a
1 = 66 − 58 = 8 / : 2
a
1 = 4
======
Mamy: a
1 = 4 i r = − 3
więc
a
n = a
1 + ( n−1)* r = 4 + ( n −1)*(−3) = 4 − 3 n + 3 = − 3 n + 7
Odp. a
n= − 3n + 7
==================
spr.
a
5 = a
1 + 4 r = 4 + 4*(−3) = 4 − 12 = − 8
a
19 = a
1 + 18 r = 4 + 18*(−3) = 4 − 54 = − 50
więc
a
5 + a
19 = − 8 − 50 = − 58 ok
5 lut 19:38