funkcje 2 zmiennych
Jack:
Co w przypadku kiedy w funkcji 2 zmiennych wyznacznik zbudowany z pochodnych
po wstawieniu punktu mamy 0?
W sensie jest przypadek nierozstrzygniety ale jak go mozna rozstrzygnac?
Bo mnie to ciekawi

np. f(x,y) = x
3 − 2x
2y
2 + y
4 dla punktu P(0,0)
Hesjan nam wyjdzie :
|0 0|
| | = 0
|0 0|
zatem przypadek nierozsztygniety.
Jak teraz mozna to zbadac ?
5 lut 17:53
Adamm: badasz kolejne różniczki zupełne
5 lut 18:03
Jack: Czy moglbys zaprezentowac jak to wyglada?
5 lut 18:15
Kacper:
Można np z definicji.
5 lut 18:39
Adamm: dla y=0 mamy
f(x, 0)=g(x)=x
3 nie ma ekstremum w punkcie P(0, 0)
zadanie skończone
5 lut 18:50
Jack: A cos wiecej jak to sie stalo?
5 lut 19:43
Adamm: skoro funkcja ma mieć ekstremum w punkcie P(0, 0) to funkcja
f(x, 0) również, to chyba oczywiste
5 lut 19:44
Adamm: w punkcie x=0
5 lut 19:44
Jack: Oraz w pkt (0,y)?
5 lut 19:47
Jack: Chcociaz to by bylo bez sensu chyba ... nvm
5 lut 19:50
Jack: I to sa te rozniczki zupelne?
5 lut 19:50
Adamm: skoro dla f(x, 0) w swoim dowolnie bliskim otoczeniu punktu P przyjmuje wartości zarówno
większe jak i mniejsze od f(0, 0) to już oznacza że nie ma ekstremum, kropka
co to jest różniczka zupełna nie musisz wiedzieć
5 lut 20:07
Jack: A jak bym chcial sie dowiedziec?
5 lut 20:08
Adamm: zajrzyj do jakiejś książki z analizy matematycznej
5 lut 20:10
Jack: Ok
To jakbym mial w jakims losowym punkcie.Wezmy np. (−1,2)
To po prostu moge zbadac ekstremum g(x,2) = x3 − 8x2 + 16?
5 lut 20:19
Adamm: to działa tylko gdy nie ma ekstremum, i nie zawsze
5 lut 20:22
Jack: No mam na mysli dla przypadku gdy nie ma.
Aczkolwiek ten dopisek " i nie zawsze " ... Co masz na mysli?
5 lut 20:30
Adamm: w sensie, może być tak że f(x, y0) ma ekstremum w x=x0 oraz f(x0, y) ma ekstremum
w y=y0 ale f nie ma w punkcie (x0, y0)
5 lut 20:33
Jack: zatem jednak metoda różniczek zupełnych dla "świętego spokoju"
5 lut 20:34