dx | ||
Jak obliczyć całkę ∫ | ? Po kolei bym prosiła, bo sie troche zgubiłam przy | |
5x+1 |
dx | ||
Przepraszam całka wyglada tak ∫ | ||
√5x+1 |
5 | ||
Ale potem pochodna dt daje nam | i co dalej | |
2√5x+1 |
1 | ||
dt=5dx czyli dx= | dt | |
5 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
∫ | dx = ∫ | * | dt = | ∫t−1/2dt | ||||
√5x+1 | √t | 5 | 5 |
dx | ||
∫ | = 0,4 ∫ dt = 0,4 * √5x + 1 + C | |
√5x + 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |