wyp i wkleslosc
Metis: Wypukłość + wklesłość
| | x2−1 | |
Znajdź przedziały wyp i wkl. oraz pkt. przegiecia f(x)= |
| , x≠0 |
| | x2 | |
| | 6 | |
Liczę drugą pochodną, która wynosi − |
| |
| | x4 | |
Szukam pkt. przegięcia:
| | 6 | |
f''(x)=0 ⇔ − |
| =0 − brak rozwiązania |
| | x4 | |
Brak punktu przegięcia.
| | 6 | | 6 | |
f''(x)>0 ⇔ − |
| >0 ⇔ |
| <0 − brak rozwiązania |
| | x4 | | x4 | |
| | 6 | | 6 | |
f''(x)<0 ⇔ − |
| <0 ⇔ |
| >0 − co jest zawsze prawdą. |
| | x4 | | x4 | |
Zatem funkcja f(x) jest wklęsła na przedziale (−
∞,0), (0,+
∞)

?
5 lut 16:22
zombi:
5 lut 16:35
Metis: Dzięki
zombi
Co tam u Ciebie ?
5 lut 16:40
Metis: Pochodna z (lnx)
2 ile to będzie

?
5 lut 17:11
Metis: Ok już mam.
Rozbiłem sobie na iloczyn. Inaczej łatwo się pomylić.
5 lut 17:13