awe
Bermnie:

Obliczyć pole ogr. krzywymi
y=sinx
Nigdy nie liczyłem pola z sinusa
jak to zrobić od 0 do 2 π
Jak ma wyglądać zakreskowany obszar"?
5 lut 16:19
Bermnie: Dla ujemnej połówki pole pod wykresem

?
5 lut 16:22
zef: Ja bym przyrównał y1=y2
Znalazł miejsca przecięcia tych wykresów i liczył to na 2 całki
5 lut 16:24
Bermnie:

Liczymy to co jest koloru srebrnego?
5 lut 16:26
Bermnie: Ok, zeff, ale co odjąć od czego?
5 lut 16:29
Bermnie: Które pole mam policzyć
5 lut 16:30
Bermnie:

ok, mam te pole na niebieskim policzyć, czyli mam odjąc pole
sinx od y=1/2 zgadza się?
5 lut 16:40
5 lut 16:41
Adamm: dodawać nie potrafisz?
5 lut 16:44
Bermnie: Jak dodawać

? Przecież tutaj żeby policzyć pole ograniczone krzywymi, te niebieski, o ile
dobrze zaznaczyłem, to trzeba odjąć pole sinusa od pole y=1/2
5 lut 16:47
Pytający: Pole ogr. krzywymi, więc tak, masz policzyć to niebieskie.
| | π | | 5π | |
sinx=1/2 ∧ x∊[0,2π] ⇒ x= |
| ∨ x= |
| |
| | 6 | | 6 | |
P = ∫
π/65π/6(sinx−1/2)dx
5 lut 16:52
Bermnie: Niech Bóg Ci wynagrodzi ten trud pytający, dzięki
5 lut 16:55
Mila:

x∊<0,2π> i
| | 1 | | π | | 5π | |
sinx= |
| ⇔x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
całka jak w zapisie 16:52
5 lut 18:46