Granice funkcji
Rafi: Obliczyć granice funkcji:
x −> 0
x−> 0
w b ma być wszystko w nawiasie ale nie wiem jak to tu zrobić... i do potęgi x−2 mi wyszło e^
−32 chcę się upewnić czy dobrze mi wyszło...
a) nie wiem jak zrobić...
5 lut 16:06
grzest: a)
Wykorzystaj wzór
5 lut 16:14
grzest: Następnie zauważ, że
5 lut 16:21
grzest:
Przepraszam, powinno być
5 lut 16:26
Rafi: A może by ktoś rozpisał?
5 lut 16:37
grzest:
Czyli liczysz na gotowca?
| | √x2+9−3 | | x2+9−9 | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| | sin22x | | sin22x(√x2+9+3) | |
| | x2 | | (2x)2 | 1 | |
=limx→0 |
| =limx→0 |
|
| = |
| | sin22x(√x2+9+3) | | 4sin22x | (√x2+9+3) | |
| | 1 | | 2x | | 1 | | 1 | |
=limx→0 |
| ( |
| )2 |
| = |
| . |
| | 4 | | sin2x | | (√x2+9+3) | | 24 | |
5 lut 17:02
Rafi: Niee ale po prostu nie rozpisałbym tego sam tak....natomiast co do b) czy dobrze zrobiłem?
Dziękuję za pomoc
5 lut 17:12
Michał:
5 lut 17:26
Michał:
5 lut 17:45
grzest: b)
Jeśli dobrze rozumem, masz policzyć granicę
lim
x→0 [(2x−2)/(2x+1)]
x−2.
Pierwszą czynnością, którą należy zrobić przed rozpoczęciem liczenia granicy jest wstawienie
liczby, do której dąży granica do badanego wyrażenia.
W tym przypadku mamy
A może coś pomyliłeś w zapisie?
5 lut 19:30
grzest:
Natomiast
limx→∞ [(2x−2)/(2x+1)]x−2 =e−3/2.
Ale granica przez ciebie przedstawiona jest inna.
5 lut 19:44
Michał: Zgadza się...pomyłka, przepraszam oczywiście powinno tam być x−> ∞
5 lut 21:08