kąty przyległe
lop: W kątach przyległych ABC,DBC przeprowadzono dwusieczne i prostą, równoległą do AD, która
przecina te dwusiezne odpowiednio w punktach E i F, zaś ramię B przecina w punkcie K. Wykaż,
że |EK|=|KF|
wskazówka: trójkąty EBK i BFK są równoramienne
17 sty 15:03
Eta:
1sposób .......
miara kątów przyległych = 180
o
więc: 2α + 2β= 180
o => α+β= 90
o
zatem miara kąta EBF= 90
o
to punkt K jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym EBF
więc IEFI −−− jest równe długości średnicy tego okręgu
zatem: r =
12IEFI to IEKI=IKFI
co kończy dowód
2sposób........
I<ABE I= I<BEKI −−−− bo są kątami naprzemianległymi
podobnie I<DBFI=I<BFKI −− " " "
więc ΔBKE i ΔBKF są równoramiennymi
o ramionach:
IBKI=IEKI i IBKI=IKFI => IEKI = IKFI
18 sty 03:33