proszę o sprawdzenie
Anna: wykaż że jeżeli a,b>0 oraz ab =49 to (a +1)(b +1) ≥ 64
ab + a +b +1 ≥ 64
49 +a +b +1 ≥ 64
a+b ≥ 64 z założenia że a,b >0 nierówność prawdziwa
czy to wystarczy
5 lut 15:30
5 lut 15:33
Adamm: przy czym równość gdy a=7
5 lut 15:35
Anna: czy wystarcz napisać
(a − 7) ≥ 0 czyli (a +1)(b +1) ≥ 64
5 lut 15:59
Anna: dziękuję
5 lut 16:56
relaa:
Z nierówności między średnimi mamy
| a + b | |
| ≥ √ab = 7 ⇒ a + b ≥ 14 |
| 2 | |
oraz
ab = 49 ⇒ ab + 1 = 50, więc
a + b + ab + 1 ≥ 14 + 50
b(a + 1) + a + 1 ≥ 64
(a + 1)(b + 1) ≥ 64
5 lut 17:30
Anna: wykazać że dla każdego n ∊ C 30 I n5 − 5n3 + 4n −120
tego nie wiem jak zrobić proszę o jakąś wskazówkę
5 lut 18:23
karty do gry: n5 − 5n3 + 4n = (n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) . Iloczn ten zawiera 5 kolejnych liczb całkowitych. Z
dwumianu Newtona powinnaś wiedzieć, że jest on podzielny przez 5! = 120, więc w szczególności
jest on podzielny przez 30.
5 lut 18:27
Anna: dziękuję bardzo
5 lut 18:37