hmm
cynamonek: f(x) = (m2 −m)x −3 ; x należy do R
m2 − m =0
√Δ = 1
5 lut 15:24
cynamonek: m1 = 1 m2 = 02 − nie należy
12 − 1 >0
czyli wychodzi, że jest to funkcja stała tylko?
5 lut 15:25
zombi: Podaj całą treść.
5 lut 15:26
cynamonek: Oblicz dla jakich wartości parametru m jest rosnąca, stała, malejąca
5 lut 15:28
cynamonek: Czy może poniżej 1 jest malejąca dla 1 stała a poniżej 1 malejąca?
5 lut 15:30
cynamonek: up?
5 lut 16:01
zombi: Kiedy funkcja liniowa rośnie, kiedy maleje a kiedy jest stała?
Jeśli miałaby rosnąć to współczynnik kierunkowy musi być >0.
U ciebie współczynnikiem kierunkowym jest m2−m. Czyli zadanie sprowadza się do wyznaczenia
kiedy m2−m > 0, kiedy < 0 i kiedy = 0
5 lut 16:32
cynamonek: no tak zgadzam się ale jak mam podać wynik?
5 lut 16:45
cynamonek: m ( m −1 )
m > 1 dla f rosnącej m = 1 dla stałej a m<1 to funkcja malejąca m = 0 − nie należy?
mogę tak to zrobić ?
5 lut 17:25
cynamonek: tzn m > 0 nie należy? czy może to samo co wyżej dla 0, No ale funkcja nie może być dla 1
funkcji inaczej
5 lut 17:26