kres
Arekk: Czy zbiór xe R: sinx=1 posiada kres górny ?
5 lut 15:20
Adamm: {x∊ℛ | sinx=1} ?
5 lut 15:21
Arekk: {x e R : sin x = 1} , tak jest dokładnie w poleceniu
5 lut 15:24
Adamm: nieważne, te same oznaczenia
pomyśl nad choć jednym x spełniającym sinx=1
funkcja sinx jest okresowa o okresie 2π
5 lut 15:44
Arekk: posiada kres górny dla x=pi/2?
5 lut 15:46
Adamm: co to znaczy że zbiór posiada kres?
5 lut 15:48
Arekk: że posiada kres górny, to znaczy, że ma liczbę która jest większa lub równa od wszystkich
innych?
5 lut 15:53
Arekk: kres, że ma największe możliwe ograniczenie z dolu i zgory
5 lut 15:54
Adamm: tak
teraz pomyśl nad tym czy kres górny istnieje
| | π | |
oznaczmy go A, wiemy że |
| ∊A |
| | 2 | |
5 lut 15:55
Arekk: istnieje kres gorny, bo nie ma większe liczby od pi/2
5 lut 15:58
Adamm: | | 5π | |
czy |
| spełnia nasze równanie? |
| | 2 | |
5 lut 16:00
Arekk: nie
5 lut 16:03
Adamm: | | 5π | |
to ile w takim razie wynosi sin( |
| ) ? |
| | 2 | |
5 lut 16:05
Arekk: 1
5 lut 16:13
Adamm: | | 5π | |
więc |
| spełnia nasze równanie czy nie? należy do naszego zbioru? |
| | 2 | |
5 lut 16:16
Bermnie: Tak należy
5 lut 16:19
Arekk: tak
5 lut 16:19
Bermnie: Chodzi o zb. wartości Arekk, patrzysz nie na tę oś.
5 lut 16:20
Bermnie: To znaczy, wcześniej bodajże źle patrzyłeś, bo pi/2
5 lut 16:20
Adamm: Arekk, może inaczej, potrafisz rozwiązać nierówność sinx=1 dla x∊ℛ?
x=...
5 lut 16:23
Arekk: niestety nie wiem jak
5 lut 16:33
Adamm: funkcja sinx jest okresowa o okresie 2π
oznacza to że f(x)=f(x+2kπ) gdzie k to dowolna liczba całkowita
żeby rozwiązać równanie sinx=a wystarczy popatrzeć na wykres na przedziale x∊[0;2π) (pełny
okres funkcji)
jeśli narysujesz sobie wykres to zobaczysz że dla x=π/2 mamy jedyne rozwiązanie w tym
przedziale
korzystając z tego że sinx jest funkcją okresową mamy x=π/2+2kπ jako wszystkie rozwiązania
gdzie k jest całkowite
5 lut 16:39
Adamm: zatem są to wszystkie liczby należące do naszego zbioru
załóżmy że x=π/2+2kπ jest kresem górnym naszej funkcji, wtedy dla dowolnego
x należącego do zbioru mamy x≤π/2+2kπ ale również π/2+2(k+1)π należy do naszego
zbioru, ponieważ π/2+2kπ<π/2+2(k+1)π to dochodzimy do sprzeczności, zbiór nie ma
swojego kresu górnego
5 lut 16:43
Arekk: dzięki, nie wiem czemu wymagają od nas takich rzeczy na biologii,
ale chyba rozumiem, jak coś to będę pisał
5 lut 16:46