arekk
Arekk:
f(x)={x+1 x≤0
{x2 x>0
Jak sprawdzić czy funkcja jest różnowartościowa lub 'na'?
5 lut 14:35
Adamm: f(a)=f(b) ⇒ a=b to funkcja jest różnowartościowa
rozpatrzmy 3 przypadki, a≤b≤0, a≤0<b oraz 0<a≤b
1. a≤b≤0
f(a)=f(b)
a+1=b+1
a=b
2. a≤0<b
f(a)=f(b)
a+1=b2
dla −1≤a≤0 mamy
b=√a+1
z tego i poprzedniego punktu już wynika że funkcja nie jest różnowartościowa, mamy na przykład
f(1)=f(0)
5 lut 14:39
Adamm: oj przepraszam
f(−1/2)=f(√2/2)
5 lut 14:40
Arekk: a jakiś inny sposób mógłbyś mi podać?
5 lut 14:45
Arekk: bo ja myślałem narysować wykres z kilkoma punktami i zobaczyć czy jest 'na' czy
różnowartościowa
5 lut 14:45
Adamm: to tego czy jest różnowartościowa wystarczy rysunek, masz rację
z rysunku odczytujemy na przykład że f(0)=f(1) więc nie może być różnowartościowa
jaką masz podaną przeciwdziedzinę
5 lut 14:48
Jerzy:

I wszystko widać.
5 lut 14:52