Granice ciągów
Rafi: Oblicz granice ciągów:
a) lim (
√n4+7n2−2n
2)
n−>
∞
b) lim
n√4*3n+(−3)n
n−>
∞
| | √n4+7n2+2n2 | |
a) lim (√n4+7n2−2n2)* |
| = |
| | √n4+7n2+2n2 | |
| | n4+7n2−4n4 | | (−3n4+7n2) | |
|
| = |
| = |
| | √n4+7n2+2n2 | | (√n4+7n2+2n2) | |
| | n4(−3+7n2n4) | |
|
| = |
| | (√n4(1+7n2n4+2n2) | |
| | n2(−3+7n2) | |
|
| = −∞ |
| | [(√1+7n2)+2] | |
Czy dobrze rozwiązałem a? Czy mógłby ktoś pomóc przy b?
5 lut 14:15
zombi: a) jest dobrze

b) z twierdzenia o 3 ciągach spróbuj.
5 lut 14:17
Rafi: Hmm no właśnie ja bym zrobił tak
n√4*3n ≤ n√4*3n+(−3)n ≤ n√4*3n+4*3n
nie mam innego pomysłu...
5 lut 14:32
Adamm: zastanów się jeszcze raz
n√4*3n≤n√4*3n+(−3)n ?
5 lut 14:33
Rafi: Nie wiem
5 lut 15:06
Adamm: ?≤(−3)n≤?
5 lut 15:09
Rafi: (−3)n −1 ≤ (−3)n ≤ 3n
5 lut 16:36
Michał:
5 lut 22:41
Adamm: −3n≤(−3)n≤3n
5 lut 22:43
Adamm: n√3*3n≤n√4*3n+(−3)n≤n√5*3n
5 lut 22:44
Michał: AAA już wszystko jasne...rozumiem
5 lut 23:06