rozwiąż nierowność
kKrzysztof: log(2)(4x+16)−log(2)(2x+1−6)≥x
daje założenia 4x=16>0 i 2x+1−6>0
co dalej?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam!
5 lut 14:06
5 lut 14:07
Jerzy:
2*2x − 6 > 0 ⇔ 2x > 3 ⇔ xlog22 > 3log22
5 lut 14:10
kKrzysztof: Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie nie mogę chyba podstawić 2
x=t bo jest problem z xem
po praweej stronie równania
5 lut 14:13
Jerzy:
Upss .. 2x > 3 ⇔ log22x > log23 ⇔ xlog22 > log23 ⇔ x > log23
5 lut 14:14
Jerzy:
W poprzednim zadaniu było 0 , a nie x ( sprawdź)
5 lut 14:16
kKrzysztof: Wiem popełniłem błąd przepisując zadanie, przepraszam za podwójny temat. powinien być x po
prawej.
5 lut 14:18
Jerzy:
To jest problem.....podejrzewam,że jest bład w treści zadania.
5 lut 14:22
Jerzy:
a nie ... z prawej masz: log22x
5 lut 14:34
kKrzysztof: super, dzięki

*
5 lut 14:35
kKrzysztof: podstawiając t=2x za 4x otrzymuje 2t?
5 lut 14:47
kKrzysztof: ok głupie pyatnie, otrzymuje t2
5 lut 14:48