logarytmy
oleo: wykaż że dla dowolnych x y z należących do liczb rzeczywistych dodatnich równośc jest
prawdziwa:
a) log x/y + log y/x=0
b) log xyz = log x/y + log y2 z
c) logxy + log z2 /y = log xyz − log y/x
jak to w ogóle zacząc?
17 sty 14:54
oleo: bardzo prosze o pomoc. zależy mi na podpowiedziach rozwiązania zadania, a nie na rozwiązaniu
17 sty 15:04
red:
a) dla x, y >0
L=P
b)x,y,z >0
| | x | |
P= log |
| *y2*z= logx*y*z
|
| | y | |
L= P
c)x,y,z >0
| | z2 | |
L= logxy* |
| = log xz2 = 2logxz
|
| | y | |
| | xyz | | x | |
P= log |
| = logxyz* |
| = logx2*z = 2logxz
|
| | | | y | |
L=P
17 sty 15:13