pochodna
dawidos345: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)=(5+3x
2)/(4+x
2 ).
pochodna wychodzi f'(x)=14x/(4+x
2)
2
a w odp

dp. f maleje w przedziałach: 〈−1,0),(0, 1〉, f rośnie w przedziałach: (−
∞ 1〉,〈1,+
∞)
5 lut 13:07
Jerzy:
| | 6x(4+x2) − 2x(5+3x2) | |
f'(x) = |
| |
| | (4+x2)2 | |
5 lut 13:10
dawidos345: co dalej?
5 lut 13:13
Janek191:
5 lut 13:13
dawidos345: mozna jaśniej ?
5 lut 13:14
Jerzy:
Masz błąd w odpowidzi.
5 lut 13:14
dawidos345: dobra dziękuje
5 lut 13:15
Janek191:
Pewnie odpowiedź jest od innego zadania
5 lut 13:15
Jerzy:
Zatem funkcja maleje dla x ∊ (−
∞;0) i rośnie dla x ∊ ( 0;+
∞)
5 lut 13:16