złożoność
Benny: Podaj równanie rekurencyjne na liczbę porównań T(n) między elementami tablicy o n elementach.
Korzystając z odpowiedniego twierdzenia, wyznacz asymptotyczną złożoność T(n). Dla
uproszczenia przyjmij, że n=2k, dla pewnego naturalnego k.
5 lut 13:05
g: Jeżeli każdy z każdym to T(n)=n(n−1)/2, czyli złożoność jest typu wielomianowego n2.
Konkretny algorytm (np sortowania) nie musi porównywać wszystkiego, tak więc złożoność
zależy od algorytmu, a nie tylko od rozmiaru danych.
5 lut 14:48
Benny: @g, ale tu chodzi o równanie rekurencyjne. Chyba, że ja źle rozumiem treść.
5 lut 14:50
Pytający:
T(0) = 0
T(1) = 0+0 = 0
T(2) = 0+1 = 1
T(3) = 1+2 = 3
T(4) = 3+3 = 6
T(5) = 6+4 = 10
T(n) = T(n−1)+(n−1)
T(n) = T(n−1)+(n−1) = T(n−2)+(n−2)+(n−1) = T(0)+(n−n)+(n−(n−1))+...+(n−2)+(n−1) =
| | 1+(n−1) | | n(n−1) | |
∑m=1n−1m = |
| *(n−1−1+1) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Masz wzór rekurencyjny, ale wykorzystania "odpowiedniego twierdzenia" nie mam.
5 lut 15:41
Benny: | | n | |
Gdybyśmy zapisali T(n)=aT( |
| )+f(n) to można skorzystać z rekurencji uniwersalnej. |
| | b | |
5 lut 15:46
Benny: | | n | | n(n−1) | |
T(n)=T( |
| )+ |
| ?  |
| | 2 | | 4 | |
5 lut 15:53
Benny: czyli T(n)=θ(n2log2n)?
5 lut 16:02
Pytający: Wzór z 15:53 jest zły.
| | n | | n | | n | | n(n−1) | | | |
T(n) = T( |
| ) + T(n)−T( |
| ) = T( |
| ) + |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 lut 16:39
Benny: Tak wiem, z pośpiechu to zrobiłem
5 lut 16:51
Pytający: I T(n)=θ(n
2), więc jeśli wyjdzie to inaczej, to źle (jakkolwiek to liczysz).
5 lut 16:56
Benny: Tak mi też wyszło.
5 lut 17:08
Benny: Chociaż chyba wyszło mi nlog2n
5 lut 17:09
Benny: n2log2n
5 lut 17:09