Nierówność Log. i dziedzina
Rats: Rozwiązać nierówność log. i wyznaczyć dziedzinę funkcji
log
1/2(x
2−1)≥−1
Wyznaczyć dziedzinę funkcji:
| | √4−|x−1| | |
f(x)= |
| |
| | x3+3x2−x−3 | |
5 lut 12:48
Jerzy:
1)
x2 − 1 > 0
log1/2(x2 − 1) ≥ log1/2(1/2)−1
2)
4 − |x − 1| ≥ 0
x3 + 3x2 − x − 3 ≠ 0
5 lut 12:51
Janek191:
1) x2 − 1 > 0 ⇒ x ∊ ( − ∞, − 1) ∪ (1 , +∞)
log0,5 ( x2 − 1) ≥ log0,5 0,5−1
x2 − 1 ≤ 2
x2 ≤ 3
x ∊ ( − √3, √3)
więc
Odp. x ∊ ( −√3, − 1) ∪ ( 1, √3)
==========================
5 lut 12:54
Rats: To ja rozwiąże to z dziedziną...proszę o sprawdzenie:
4−|x−1|≥0
−|x−1|≥−4
|x−1|≤4
x−1≤4 i x−1≥−4
x≤5 x≥−3
x∊<−3,5>
x
3 + 3x
2 − x − 3 ≠0
Z hornera pierw. x
1=1
x
2 + 4x − 3 = 0
Δ=4
√Δ=2
x
2 = −3
x
3 = −1
Odp: x ∊ (−3,−1) u (−1,1) u (1,5>
Dobrze czy coś pokręciłem
5 lut 13:42
Jerzy:
Pierwszy nawias domknięty.
5 lut 13:49
Rats: Dziękuję
5 lut 13:55