geometria analityczna
W opałach: Spośród trójkątów o wierzchołkach A(m−2;m−2), B(m+2;−4), C(3;−m) wybierz ten, który ma kąt
prosty przy wierzchołku C i pole równe 6.
a
1*a
2=−1
| | −2m+2 | | −m+4 | |
( |
| )( |
| )=−1 |
| | 5−m | | 1−m | |
| | 2(1−m) | | −m+4 | |
( |
| )( |
| )=−1 |
| | 5−m | | 1−m | |
wiem jeszcze ze powinien być warunek P=6 , ale odpowiedź jest inna...
5 lut 12:40
Jerzy:
Najprościej policzyć wektorami.
5 lut 12:41
W opałach: dzięki spróbuje , ale czego wychodzi mi jedna odpowiedź

druga odp. m=1
5 lut 12:43
Janek191:
→
CA = [ m − 5, 2 m − 2]
→
CB = [ m − 1, m − 4]
Aby kąt był prosty musi zachodzić
( m − 5)*( m −1) + () 2 m − 2)*(m − 4) = 0
oraz
0,5*I CAI * I CB I = 12
5 lut 12:47
===:
a możesz sobie tak "bezkarnie" skracać

?
5 lut 12:48
W opałach: a no wyszło jak nie skróciłem, ale nie rozumiem czego nie wolno mi skrócić
5 lut 12:54
W opałach: bo dla m=1 się zeruje tak
5 lut 12:58