Potęgowanie ułamkami
Dawid: 5a=50
5b=2
Do jakiej potęgi a trzeba podnieść 5, żeby otrzymać 50, oraz b, żeby otrzymać liczbę 2?
Jak to się robi? Jak to obliczyć?
5 lut 12:09
Janek191:
5a = 50
log5 5a = log5 50
a = log5 ( 25*2)
a = log5 25 + log5 2
a = 2 + log5 2
=============
5 lut 12:23
Dawid: Możesz mi wyjaśnić zapis działania, rozumowania?
5 lut 12:25
Jerzy:
Poczytaj o logarytmach.
5 lut 12:28
Janek191:
Nie ma co wyjasniać − wszystko jest zapisane

log
5 25 = log
5 5
2 = 2 log
5 5 = 2*1 = 2
i wzory dot. logarytmowania.
5 lut 12:30
Dawid: Czyli potęga a ile będzie wynosić?
5 lut 12:35
Jerzy:
Jaka potęga a ?. Ty nawet nie wiesz, o czym mówisz !
5 lut 12:37
Janek191:
Tu masz potęgę
5a = 25
a = 2
5 lut 12:38
Dawid: Nie rozumiem. Przecież a=2 nie będzie równe 50, tylko 25, a mi chodziło o liczbę 50?
5 lut 12:40
Adamm: Dawid, odpowiedział ci na to już Janek191
logab=c ⇔ ac=b z definicji logarytmu
przy czym a≠1, a>0, b>0
5 lut 12:52
Adamm: przy czym log550 jest liczbą niewymierną
5 lut 12:58