Wielomiany
Adam : Dany jest wielomian W(x)=ax3−bx2−cx+d,
gdzie a,b,c,d są czterema kolejnymi liczbami naturalnymi. Wykaż ,że wielomian ten
ma zawsze trzy pierwiastki rzeczywiste, w tym co najmniej jeden pierwiastek całkowity.
Oblicz dla jakich wartości parametrów a,b,c,d suma tych pierwiastków jest największa
a=b
b=a+1
c=a+2
d=a+3
W(x)=ax3−(a+1)x2−(a+2)x+a+3
Zauważyłem że pierwiastkiem tego wielomianu jest 1, jest to też pierwiastek całkowity
W(x)=(x−1)(ax2−x−a−3)
Δ=4a2+12a+1
Δ>0 bo a jest naturalne dodatnie
Niestety nie wiem jak zrobić dalszą część zadania.
5 lut 10:11
===:
przecież już je rozwiązałeś

Jednym z pierwiastków jest x
1=1
... a skoro Δ>0 to z tego dwumianu dwa pierwiastki
5 lut 10:17
Adam : "Oblicz dla jakich wartości parametrów a,b,c,d suma tych pierwiastków jest największa"
5 lut 11:45
===:
wiesz, że x
1=1
x
2+x
3=... i wszystko jasne
5 lut 11:48