red:
Sposobów rozwiązania tego zad. jest wiele

Najprościej rozwiazać to zad. wykorzystując odpowiednie wektory i zależności między nimi
→ →
AB= [4,2] CB= [7−x
C, 3−y
C]
IABI= IBCI bo to dł. boków kwadratu
ponad to : boki są prostopadłe
→ →
więc iloczyn skalarny wektorów AB o BC= 0
→
skoro AB=[4,2]
→ → →
więc BC = [ −2, 4] lub BC= [2,−4] i BC= [7−x, 3−y]
zatem:
7−x= −2 lub 7−x= 2
3−y= 4 lub 3 −y= −4
to; x = 9 lub x= 5
y= −1 lub y= 7
zatem odp:
C1( 9,−1) lub C2( 5,7)
warunek zad. spełniają dwa takie punkty C
1 lub C
2
czyli są dwa takie kwadraty.