funkcja
Mateusz: prosze o wytłumaczenie
mam funkcję y=(−x−1)2+3 i mam zadanie napisać jak będzie wyglądał wzór tej funkcji po
"przesunięciu"
a)|f(x)|
b)f(|x|)
5 lut 09:59
===:

Łatwiej Ci będzie przekształcając trochę wzór funkcji
f(x)=(−x−1)
2+3 f(x)=[−(x+1)]
2+3 f(x)=(x+1)
2+3
Taką funkcję umiesz "namalować"

a dalej to już przekształcanie
5 lut 10:07
===:

a) skoro parabola leży nad osią ....to f(x)=|f(x)|
b) f(|x|) ... to co po prawej stronie 0y pozostaje bez zmian ... po lej stronie 0y lustrzane
odbicie
5 lut 10:12