Jak to obliczyć
BB:

Pomocy
Który z narysowanych trapezów jest prostokątny. Trzeba to rozwiązać w oparciu o twierdzenie
pitagorasa lub jego odwrotność Tylko proszę napiszcie krok po kroku jak to trzeba obliczyć
Przepraszam za niedokładność rysunków
5 lut 09:35
===:

Gdyby kąt β był prosty zachodziłoby 15
2=12
2+10
2 ... wniosek
5 lut 10:24
BB: niewiem
5 lut 10:29
5-latek: I iles tam lat edukacji szlag trafil
5 lut 10:34
BB: proszę wyjaśnij mi to zadanie
5 lut 10:35
Natalia: Musisz sprawdzić gdzie zachodzi równanie pitagorasa
5 lut 10:36
BB: ale jak
5 lut 10:37
5-latek:

Witaj
=== 
Jesli ten trapez mialby byc prostokatnym to w trapezie ABCD kąt DAB musi byc prosty
A to oznacza ze w trojkacie CEB kat CEB tez musi byc prosty
Wniosek trojkat CEB musi byc prostokatny
Zauwaz ze jesli ten trapez ma byc prostokatny to AE= DC=8
WObec tego EB=AB−AE= 20−8=12
Takze DA= CE=10
jesli trojkat CEE ma byc prostokatny to
teraz Tw Pitagorasa CE
2+EB
2= CB
2
10
2+12
2=15
2
wez kalkulator i to policz
jesli sie zgadza to jest to trapea prostokatny jesli nie to nie jest .
5 lut 10:48
5-latek: tak samo sprawdz 1 trapez
5 lut 10:51
BB: dzięki ale zemnie gapa
5 lut 10:55
5-latek: Na zdrowie

ja tez nieraz potrzebuje szcegolowego wyjasnienia
5 lut 10:57
===:
sorry ale muszę sprostować ten ostatni dowód.
Trójkąt CEB nie jest prostokątny dlatego, że kąt DAB jest prosty ale dlatego, że tak go
zakładamy opuszczając wysokość z C na AB.
5 lut 11:06
Natalia:

β musi się równać 90.
y−x=b
a
2 + b
2 = c
2
5 lut 11:20
===:

powiadasz musi ..
to tylko decyduje o podziale AB
5 lut 11:52
Natalia: Yyy no musi, żeby tak jak w zadaniu można było wskazać trapez prostokątny.
===:
5 lut 14:37