matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone, przedstawienie w postaci trygonometrycznej
matisz:
Obliczyć: (1−i
√
3
)/(−1+i) Wynik przedstawić w postaci trygonometrycznej. Wyszło mi : z=1/2(cosπ + isinπ) Czy poprawny jest to wynik ?
5 lut 02:58
Pytający:
Nie.
1−i
√
3
z=
−1+i
z
1
=1−i
√
3
|z
1
|=2
1
cosα
1
=
2
−
√
3
−π
sinα
1
=
⇒ α
1
=
2
3
z
2
=−1+i |z
2
|=
√
2
−
√
2
cosα
2
=
2
√
2
3π
sinα
2
=
⇒ α
2
=
2
4
|z
1
|
|z|=
=
√
2
|z
2
|
−π
3π
−13π
α=α
1
−α
2
=
−
=
3
4
12
11π
11π
z=
√
2
(cos
+isin
)
12
12
5 lut 04:04