walec hiperobliczny
Jack:
W jaki sposob moge obliczyc dlugosc luku
walca hiperbolicznego w przedzialu (dla iksow)
od 0 do 1/2
gdzie rownanie to by bylo
Wszystko po to by nie liczyc masakrycznej calki
5 lut 00:06
Jack: albo nawet nie dlugosc walca
bo moje ogolne rownanie to
y2 − 4x2 = 1
myslalem ze to podejdzie pod ten walec,
ale rownie dobrze moze to byc hiperbola
wtedy by dlugosc luku miala wiekszy sens
5 lut 00:09
Jack: jc? :x
5 lut 00:19
jc: Co właściwie chcesz policzyć? Długość elipsy czy długość hiperboli?
Bo o walcu hiperbolicznym i o tym, że ma jakąś długość, nie słyszałem.
5 lut 00:28
Jack: to z walcem to faktycznie glupota.
w rzeczywostosci chce policzyc dlugosc paraboli 1−x2
w przedziale od 0 do 1/2
jednakze na pewno da sie to zrobic bez liczenia zmudnej calki.
i na pewno ma z tym zwiazek funkcja arsinh(x)
5 lut 00:32
Jack: Ref
5 lut 12:34
jc:
y=x2,
liczysz ∫√1+4x2 dx
możesz podstawić x=(t−1/t)/4, t = 2x + √4x2+1
ale możesz też podstawić x = (sh u) /2, u = 2 asinh x
5 lut 12:53
Jack: ok, dobra, dzieki, wlasnie tak liczylem, ale sadzilem ze istnieje po prostu
odpowiedz.
ze calka z tego w takim przedziale = i tu od razu wynik
jak to z polem kola, ze
R
0
w kazdym razie dzieki
5 lut 16:21