Wykaz ze ciag (an) jest monotoniczny
Mateusz: Witam mam problem z nastepujacym zadaniem
Wykaz ze ciag jest monotoniczny
a)(an)=3n/(n+2)
Taki wynik mam, niestety nie posiadam odpowiedzi, czy ktos moglby zweryfikowac?
an+1−an = 6/(n+2)>0 wiec ciag rosnacy
4 lut 23:56
5-latek: Ciag jest rosnacy ale wynik zly
Sprowaqdzanie do wspolnego mianownia sie klania (gdzie zgubiles n+3?
5 lut 00:02
Mateusz: Dziekuje, juz widze gdzie zle zapisalem
5 lut 00:03
Mila:
| | 3*(n+1) | | 3n+3) | |
an+1= |
| = |
| |
| | n+1+2 | | n+3 | |
| | 3n+3 | | 3n | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| | n+3 | | n+2 | |
| | 3n2+9n+6−3n2−9n | | 6 | |
= |
| = |
| >0 dla n∊M+ |
| | (n+2)*(n+3) | | (n+2)*(n+3) | |
II sposób
| | 3n | | 3n+6−6 | | 3*(n+2)−6 | |
f(n)= |
| = |
| = |
| ⇔ |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
| | −6 | |
f(n)=3+ |
| funkcja rosnąca dla n∊N+ |
| | n+2 | |
5 lut 00:09
Mateusz: Ten drugi sposób to z funkcji wymiernej tak ?
5 lut 00:37
5-latek: tak
5 lut 01:31
Mateusz: jeszcze mam problem z jednym przykladem
dla jakich wartosci parametru k ciag (an) malejący
5 lut 01:35
5-latek: CIag jest malejacy gdy
an>an+1
5 lut 01:39
5-latek: czyli inaczej an−an+1>0
5 lut 01:41
Mateusz: | | k2+1 | |
i wychodzi mi |
| <0 i jak to dalej zapisac? |
| | k | |
5 lut 01:42
Mateusz: Już widze, że licznik zawsze dodatni wiec tylko mianonik rozpatrujemy wiec k<0
5 lut 02:01