matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
Ronney:
lim
sin2xlnx
x→0
+
4 lut 23:46
Adamm:
sin(2x)
lim
x→0
+
*2x*lnx = 1*0 = 0
2x
4 lut 23:49
Ronney:
ln0 to nie ="−
∞
" ?
5 lut 00:23
Adamm:
lim
x→0
x*lnx = 0
5 lut 00:30
Ronney:
ln(cos2x)
mam jeszcze cos takiego: lim
x→0
sin
2
3x
5 lut 00:45
Adamm:
(cos(2x))
1/sin
2
(3x)
=(1+(cos(2x)−1)
[1/(cos(2x)−1)](cos(2x)−1)/sin
2
(3x)
cos(2x)−1
−2sin
2
x
lim
x→0
=lim
x→0
=
sin
2
(3x)
sin
2
(3x)
2
sin
2
x
(3x)
2
2
=−
lim
x→0
*
= −
9
x
2
sin
2
(3x)
9
lim
x→0
(cos(2x))
1/sin
2
(3x)
= e
−2/9
ln(cos(2x))
2
lim
x→0
= −
sin
2
(3x)
9
5 lut 00:50