pole obszaru ograniczone krzywymi
Mi: pole obszaru ograniczone krzywymi
1) f(x)=−2x3 oraz g(x)=−2x
2) y−2x2=o oraz y+10x=0
3) f(x)=−x+4 oraz g(x)=3x
4 lut 22:39
Janek191:

1) −2 x
3 = − 2 x
2 x
3 −2 x = 0
2 x*( x
2 − 1) = 0
x = 0 lub x = − 1 lub x = 1
0 0
P = 2 ∫ ( −2 x + 2 x
3 ) dx =2* [ 0,5 x
4 − x
2 ] =2*( 0 − ( 0,5 − 1)) = 2*0,5 = 1
− 1 − 1
4 lut 22:57
Janek191:

2) y =2 x
2
y = − 10 x
więc
2 x
2 = − 10 x
2 x
2 + 10 x = 0
2 x*( x + 5) = 0
x = 0 lub x = − 5
0 0
| 2 | | 1 | | 2 | |
P = ∫ ( −10 x − 2 x2) dx = [−5 x2 − |
| x3 ) ] = 0 − ( −125 + 83 |
| ) =41 |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
−5 − 5
4 lut 23:10