W trójkącie ABC z wierzchołka kąta prostego poprowadzono prostą
Gymbus:

Jak na rysunku, oraz:
∡ACD = 30st
∡DCB = 60st
|DB| = 2|AD|
Wiedząc, że |AC| =
√3 oblicz długości pozostałych boków tego trójkąta.
Uwaga! Przy wierzchołku D nie ma kątów prostych.
4 lut 22:18
Gymbus: Pomóżcie proszę
4 lut 22:55
Janek191:
I AC I =
√3 ⇒ I AD I = 0,5
√3
I DB I = 2 I AD I =
√3
więc
I AB I = 0,5
√3 +
√3 = 1,5
√3
Z tw. Pitagorasa
I BC I
2 = I AB I
2 − I AC I
2 = 2,25*3 − 3 = 3,75
| | √15 | |
I BC I = √ 3,75 = |
| = 0,5 √15 |
| | 2 | |
4 lut 23:20
Pytający: @Janek191 Uwaga! Przy wierzchołku D nie ma kątów prostych.
4 lut 23:24
4 lut 23:29
Gymbus: @Mila To samo: |CD| to nie wysokość. Sorry za sugestię, ale rysunek w zadaniu mam taki sam, to
stwierdziłem, że w razie gdyby polecenie miało się okazać lewe zostawię go bez zmian.
Właśnie wpadłem na rozwiązanie i wychodzi prawidłowe, gdyby ktoś chciał wiedzieć:
1. z tw. cos |CD| w zależności od |AD|
2. z pitagorasa |CB| w zależności od |AD|
3. z tw. cos |AD| w trójkącie ACD lub CDB
4 lut 23:33
Mila:

b=
√3
P
ΔCDB=2*P
ΔCDA⇔
| 1 | | 1 | |
| *d*a*sin60o=2* |
| *√3*d*sin30o |
| 2 | | 2 | |
a=2
c
2=2
2+(
√3)
2
c
2=7
c=√7
=====
4 lut 23:49
Mila:
Zmyliłeś mnie tym nickiem i nie przeczytała dokładnie zadania.
4 lut 23:50
Eta:

A już miałam to samo pisać
4 lut 23:50
Mila:
Hej
Eto
4 lut 23:52
Mila:
7 lut 00:10