1 | 3 | 1 | √3 | |||||
z2 + z + 1 = (z+ | )2 + | = (z+ | )2 − ( | i)2 = 0 | ||||
2 | 4 | 2 | 2 |
1 | √3 | 1 | √3 | |||||
(z+ | − | i)(z+ | + | i) = 0 | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | √3 | |||
z = − | + | i | ||
2 | 2 |
1 | √3 | |||
z = − | − | i | ||
2 | 2 |
2π | 2π | |||
zk = zk−1 (cos | + isin | ) , n − stopien pierwiastka | ||
n | n |
2π | 2π | |||
z1 = z0 (cos | + isin | ) | ||
3 | 3 |
2π | 2π | 1 | √3 | |||||
z1 = 1 (cos | + isin | ) = − | + | i | ||||
3 | 3 | 2 | 2 |
2π | 2π | |||
z2 = z1 * (cos | + isin | ) | ||
3 | 3 |
1 | √3 | 1 | √3 | |||||
z2 = (− | + | i)(− | + | i) | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | √3 | 1 | √3 | 3 | 1 | √3 | ||||||||
z2 = (− | + | i)2 = | − | i − | = − | − | i | |||||||
2 | 2 | 4 | 2 | 4 | 2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |