aaa
Jakub: oblicz sumę liczb a i b
a=√2(4+√5*√3)(√5−√3)√4−√15
b=√2(√√7+4−√4−√7−√2)
prosze o pomoc w rozpisaniu
4 lut 21:54
Jakub:
4 lut 22:27
5-latek: W pierwiastkach
√4−√15 i dwoch pozostalych tego typu nie zwiniesz ladnie do wzoru skroconego mnozenia
wiec zastosuj wzor
Jesli a
2−b= c
2 to
4 lut 22:41
Eta:
a)
(4+√5*√3)(√5−√3)= ....=√5+√3
√2*√4−√15= √8−2√15= √(√5−√3)2 = |√5−√3|= (√5−√3)
a= (√5+√3)(√5−√3)=....
b)
√8+2√7− √8−2√7−2 = √(√7+1)2− √√7−1)2= |√7+1|−|√7−1|= .....
b= ...
a+b=...
4 lut 22:47