Całka nieoznaczona metodą podstawienia
Tom: Cześć, mógłby ktoś mi ją rozwiązać metodą podstawienia? Mi się nie udało, czegoś nie widzę.
∫x
4√4x2+11
Wynik według odpowiedzi
4 lut 21:50
jc: To pod całką wygląda bardziej na x4 (4x2+11)1/2 niż na x (4x2+11)1/4.
Wynik sugeruje, że chodzi o to drugie. Zróżniczkuj i będziesz miał zadanie rozwiązane.
4 lut 22:01
Tom: bo to jest x4(4x2+11)1/2 Problem leży w tym, że nie potrafię tu tego rozwiązać
gdy za t przyjmę 4x2+11
to dt=8x*dx
nic mi to nie daje
gdy za t przyjmę x5
to dt=5x4*dx, wtedy x4*dx=dt/5 i tak nic mi to nie daje
4 lut 23:07
Tom: No i wszystko jasne, tak było zapisane że myślałem, że chodzi o x4, a to jest samo x, a
pierwiastek czwartego stopnia.
Swoją drogą napisałeś to jc na odwrót ^^
4 lut 23:12
jc: Dlaczego na odwrót? W każdym razie sprawa wyjaśniona.
4 lut 23:17
Tom: Ale dzięki, nie domyśliłbym się sam
4 lut 23:17
Tom: Źle zinterpretowałem twoje zdanie, racja, dzięki
4 lut 23:19