ciagi
monika: jaki będzie pierwszy wyraz ciągu.
a1=... a2=3 a3=5 a4=7 a5=11
nie będzie to 1..
17 sty 14:10
monika: wydaje mi sie ze a1= 0
nie chciałabym popełnić błędu, jest ktoś w stanie mi ten przykład sprawdzić i wytłumaczyć?
17 sty 14:33
Bogdan:
a5 = 11 = (5 + 7) − 1 = a3 + a4 − 1
a4 = 7 = (3 + 5) − 1 = a2 + a3 − 1
a3 = 5 = (x + 3) − 1 ⇒ 5 = a1 + 2 ⇒ a1 = 3
a2 = 3,
a1 = 3
Mamy tu ciąg określony rekurencyjnie:
a1 = 3
a2 = 3
an+2 = an + an+1 − 1
Kolejny wyraz ciągu poczynając od trzeciego jest sumą dwóch poprzednich wyrazów
zmniejszoną o jeden.
Początkowe wyrazy ciągu: 3, 3, 5, 7, 11, 17, 27, 43, ...
17 sty 16:43